21-05-07

Belgische egyptologen ontdekken 4.000 jaar oud graf in Egypte

pxy_16919060_12177758_256Archeologen van de K.U.Leuven onder leiding van professor Harco Willems hebben in Egypte, dichtbij Dayr al-Barsha, een volledig intacte graftombe gevonden uit 2.050 voor Christus met daarin onder meer een perfect bewaarde mummie en zeldzame beeldhouwwerken.

Het is voor het eerst sinds twintig jaar dat er nog een perfect bewaarde en rijkelijk versierde graftombe gevonden werd uit de zogenaamde Eerste Tussenperiode tussen het Oude en Middenrijk. De Leuvense archeologen voeren al sinds 1988 opgravingen uit rond Dayr al-Barsha. Op de zuidelijke heuvel van de site werd vorige winter de tombe van Uky ontdekt, bestaande uit twee opeenvolgende kamers. Een vierkante schacht in de achterste kamer bleek gevuld met brokken kalksteen. Toen de brokstukken weggenomen werden, ontdekten de onderzoekers een grafkamer. In de kamer stond een houten kist met een perfect bewaarde mummie. Uit hiƫrogliefen op de kist en op de neksteun van de mummie bleek dat de overledene Henu heette. Dat dit graf al niet geplunderd werd, schrijven de onderzoekers toe aan het feit dat het verborgen lag onder een dikke laag puin uit een nabijgelegen steengroeve.

21:36 Gepost door Претфлес in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: belgie, egyptoloog, harco willems, k u leuven, graf, egypte, dayr al-barsjha, graftombe, mummie |  Facebook |

Commentaren

Mooi dat er nog steeds zo een vondsten kunnen plaats vinden .
De geschiedenis aanvullend .

Gepost door: siberx | 21-05-07

De commentaren zijn gesloten.