03-10-07

Eis om polygamie te vergemakkelijken afgewezen

Een Indonesische zakenman die de polygamie-procedure in zijn land simpeler wilde maken, is daarvoor naar de rechtbank gestapt. De rechter heeft zijn eis echter afgewezen, schrijft Reuters. Polygamie is toegestaan in Indonesië, maar onder bepaalde voorwaarden. Zo moet de eerste vrouw akkoord gaan, tenzij ze gehandicapt is of geen kinderen kan krijgen.

Oneerlijk
De zakenman Muhammad Insa meent dat die voorwaarden te beperkt zijn en zegt dat veel mannen daardoor hun tweede huwelijk niet registreren. Dat heeft tot gevolg dat kinderen uit die huwelijk geen aansprakelijkheid maken op erfenissen of andere voordelen. Hij vindt de beslissing van de rechtbank dan ook oneerlijk. "Ik ben ontevreden. Onder deze voorwaarden kan polygamie niet plaatsvinden, en ik zal blijven vechten voor een betere regeling."

Islam
Indonesië heeft het grootste aantal moslims onder haar bevolking. Volgens de Islam is polygamie toegestaan, zolang dat de mannen hun vrouwen gelijk behandelen. De rechtbank zegt dat de wet niet ingaat tegen de grondwet, noch tegen de islam. "Deze wet is er om de basisrechten van vrouwen en kinderen te garanderen," zegt voorzitter Jimly Asshiddiqie.

Het debat over polygamie in Indonesië flakkerde vorig jaar op toen een populaire geestelijke verkondigde dat hij een tweede vrouw had genomen. Abdullah Gymnastiar man was een meer gematigde moslim die populair was bij het gewone volk, maar zijn populariteit daalde snel na zijn aankondiging.

19:16 Gepost door Претфлес in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: polygamie, idonesie, zakenman |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.