09-10-07

RTL Nederland stopt voorlopig met belspellen

RTL 5, RTL 7 en RTL 8 stoppen met ingang van 1 november 'tot nader order' met het uitzenden van belspelletjes. Call-tv wordt op dit moment door justitie onderzocht op de rechtmatigheid van de spellen.

"Justitie heeft ons verzocht er voorlopig te stoppen, daaraan geven wij gehoor. Ook wij willen helder hebben wat wel en niet kan", aldus een woordvoerster van RTL. Of SBS 6 ook zal stoppen met de omstreden spellen is niet duidelijk. "Geen commentaar", is het enige dat de woordvoerder kwijt wil.

De opsporingsdienst FIOD-ECD deed vorige maand invallen bij RTL en SBS en bij tv-producenten Endemol en 2waytraffic. De dienst verdenkt de tv-bedrijven van het overtreden van de Wet op de Kansspelen. De spelletjes liggen al langer onder vuur, omdat ze bedrog zouden zijn. Zo worden spellen plotseling stopgezet, wordt de oplossing soms tijdens het spel nog veranderd of komt er maar geen goede oplossing terwijl de vraag doodeenvoudig is. Intussen worden kijkers wel opgeroepen te bellen. In de door de branche afgesloten gedragscode is bovendien omschreven dat in een belspel altijd een product, dienst of organisatie wordt gepromoot. Dat gebeurt meestal niet.

RTL wil nu eerst de uitslag van het justitieel onderzoek afwachten. "Wij willen als belangrijke aanbieder van entertainment en onafhankelijke informatie elke schijn van onrechtmatig handelen mijden. Ook willen we volstrekte duidelijkheid van de overheid over de interpretatie van de gedragscode", aldus een woordvoerster.

Het schrappen van de belspellen slaat een gat van ruim vijftien uur per week in de dagprogrammering. RTL produceert in eigen huis dagelijks, op werkdagen, veertig minuten per dag aan belspellen. "Wij gaan nadenken over een creatieve oplossing", aldus RTL.

Endemol produceert de ochtend-belspellen, dagelijks honderdvijftig minuten, vijf keer in de week.

17:22 Gepost door Претфлес in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rtl, belspel, gokken, ilegaal, televisie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.