13-10-07

Wedstrijdje 110 graden Celsius weerstaan in sauna

Nederlandse saunaliefhebbers kunnen hun hobby zaterdag naar hartelust uitoefenen tijdens het Nationaal Kampioenschap Saunazitten. Deelnemers moeten het zo lang mogelijk volhouden in een saunacabine van 110 graden Celsius. De Nederlandse Sauna Vereniging distantieert zich van het toernooi in Schiedam.

Tijdens de wedstrijd moeten deelnemers rechtop zitten met hun achterwerk op de bank. Hun armen moeten rusten op hun bovenbenen. Als ze deze houding opgeven, zijn ze uitgeschakeld. Gekwalificeerde scheidsrechters en een arts zijn aanwezig om toe te zien op de gang van zaken. Na afloop krijgen de deelnemers een korte ijsmassage en een verkoelend drankje. De winnaar krijgt onder meer een infraroodsauna voor thuis.

Het is de eerste keer dat het NK wordt georganiseerd, meldt de organisatie. In het Finse dorpje Heinola wordt al sinds 1999 een Wereldkampioenschap Saunazitten georganiseerd. Vorig jaar won de Fin Timo Kaukonen. Hij hield het 16 minuten en 15 seconden vol. Finnen domineren het WK Saunazitten al jaren.

Levensgevaarlijk


De Nederlandse Sauna Vereniging noemt het saunazitten 'een levensgevaarlijke bezigheid'. "Dit hoort niet thuis in een sauna", zei de voorzitter zaterdag op Radio 1. De organisatie van het Nationaal Kampioenschap relativeert de kritiek.

Zo staan de deelnemers onder streng medisch toezicht en kunnen ze zich uitsluitend inschrijven op vertoon van een gezondheidsverklaring. "Uiteraard zijn ook dames van harte welkom", luidt de laatste regel van het persbericht plompverloren.

20:17 Gepost door Претфлес in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, wedstriid, sauna, schiedam |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.